Tο RADSHOP συνεχίζει να εξυπηρετεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ και στην περίοδο περιορισμού κυκλοφορίας
ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ - ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΑ
ΤΟΜΟΙ 101-120
ΑΡΑΓΩΝΙΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ  24 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο αραγωνίτης είναι μια από τις πιο συνηθισμένες κρυσταλλικές μορφές του ανθρακικού ασβεστίου. Συναντάται σε ιζηματογενείς σχηματισμούς, θερμικές πηγές, μεταλλοφόρα κοιτάσματα και μεταμορφωμένα πετρώματα. Είναι ελάχιστα διαλυτός στο νερό και ασταθής σε θερμοκρασία δωματίου. Αποτελεί το σύμβολο της Ισπανικής Ορυκτολογικής Εταιρείας.
ΑΝΘΡΑΚΙΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο ανθρακίτης είναι ένα μεταμορφωμένο πέτρωμα που σχηματίζεται χάρη στην υπέρθεση πλούσιων σε οργανική ύλη ιζημάτων στο υπέδαφος. Θεωρείται ο υψηλότερος βαθμός ενανθράκωσης του γαιάνθρακα, καθώς αποτελείται κατά 86% (ή περισσότερο) από άνθρακα, και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας.
ΣΤΡΩΜΑΤΟΛΙΘΟΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Οι στρωματόλιθοι είναι ελασματοειδείς ιζηματογενείς αποθέσεις ανθρακικού ασβεστίου που σχηματίζονται κυρίως μέσω της δραστηριότητας κυανοβακτηρίων, γνωστών στο παρελθόν και ως κυανοφύκη. Λόγω της οργανικής τους προέλευσης θεωρούνται ορυκτοειδή. Μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την προϊστορική ζωή στον πλανήτη μας.
ΘΕΙΟ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Το θείο είναι ένα χημικό στοιχείο που ανήκει στα αμέταλλα αυτοφυή στοιχεία. Αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των θειούχων ορυκτών και των σουλφιδίων. Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 ορυκτά που περιέχουν θείο. Συναντάται κοντά σε ηφαίστεια, αλλά και σε μετεωρίτες.
ΠΥΡΙΤΟΛΙΘΟΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο πυριτόλιθος είναι ένα ιζηματογενές πέτρωμα που αποτελείται από πυριτικά ορυκτά όπως ο χαλαζίας, ο χαλκηδόνιος και ο οπάλιος. Ξεχωρίζει για τη σκληρότητα και την αντοχή του στη διάβρωση. Κατά την προϊστορία χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή λίθινων εργαλείων. Σήμερα χρησιμοποιείται στην παραγωγή κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων.
ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΑΣΒΕΣΤΊΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο πράσινος ασβεστίτης είναι ένα πολύτιμο ορυκτό που χρησιμοποιείται κυρίως στην κοσμηματοποιία. Είναι πολύ κοινός στον πλανήτη μας. Οι γεωλόγοι υπολογίζουν ότι περίπου το 4% κατά βάρος του φλοιού της Γης αποτελείται από ασβεστίτη σε όλες του τις ποικιλίες. Μπορεί να σχηματίσει σταλακτίτες, σταλαγμίτες και στήλες.
ΑΝΤΙΜΟΝΙΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο αντιμονίτης είναι το κύριο μετάλλευμα του αντιμονίου. Συναντάται συνήθως σε υδροθερμικές φλέβες και σε αποθέσεις θερμών υδάτων. Οι πρισματικοί του κρύσταλλοι αποτελούνται από ελάσματα και μερικές φορές αποκτούν έναν ιριδίζοντα μαύρο τόνο (με τα χρώματα του ουράνιου τόξου) όταν εκτίθενται στο φως.
ΣΟΥΝΓΚΙΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο σουνγκίτης είναι ένα ορυκτοειδές που αποτελείται κυρίως από άνθρακα. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι σχηματίστηκε από κάποιες από τις πρώτες αποθέσεις πετρελαίου στον πλανήτη μας. Με αυτό το όνομα είναι γνωστά και τα μεταμορφωμένα πετρώματα που περιέχουν σουνγκίτη σε διάφορες αναλογίες.
ΡΟΥΤΙΛΙΟΥΧΟΣ ΧΑΛΑΖΙΑΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο ρουτιλιούχος χαλαζίας είναι μια ποικιλία χαλαζία που περιέχει βελονοειδή εγκλείσματα ενός ορυκτού που ονομάζεται ρουτίλιο. Η αξία του εξαρτάται από την ποιότητα και την ομορφιά αυτών των εκπληκτικών εγκλεισμάτων. Πρόκειται για έναν πολύτιμο λίθο που χρησιμοποιείται για να διακοσμήσει δαχτυλίδια, κρεμαστά και βραχιόλια.
ΣΚΟΛΕΣΙΤΗΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο σκολεσίτης είναι ένα ορυκτό υδροθερμικής προέλευσης που εμφανίζεται στις κοιλότητες που σχηματίζονται σε πυριγενή πετρώματα κατά τη διαδικασία της στερεοποίησης του μάγματος. Συναντάται επίσης σε ρωγμές μεταμορφωμένων πετρωμάτων. Οι κρύσταλλοί του μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10 εκατοστά σε μήκος.
ΜΑΓΓΑΝΙΟΥΧΟΣ ΑΣΒΕΣΤΙΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο μαγγανιούχος ασβεστίτης είναι μια ροζ ποικιλία ασβεστίτη που περιέχει μαγγάνιο. Ανακαλύφθηκε στη μεταλλευτική περιοχή Μπάνσκα Στιάβνιτσα (Σλοβακία) και συναντάται σε μεγάλη αφθονία στο Σπήλαιο των Κρυστάλλων (Μεξικό). Παρουσιάζει φθορισμό όταν εκτίθεται σε υπεριώδες φως.
ΗΛΙΟΛΙΘΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Η ονομασία «ηλιόλιθος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα ημιδιαφανή ή διαφανή δείγματα αστρίου που παρουσιάζουν ένα έντονο μεταλλικό λαμπύρισμα όταν το φως ανακλάται στις μικρές προσμείξεις που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Αυτό το οπτικό φαινόμενο είναι γνωστό ως αβεντουρινισμός.
ΓΡΑΦΙΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο γραφίτης είναι μια φυσική μορφή κρυσταλλικού άνθρακα καθώς και ένα αυτοφυές στοιχείο που συναντάται σε πυριγενή και μεταμορφωμένα πετρώματα. Είναι ένα ορυκτό των άκρων, καθώς είναι μαλακό αλλά πολύ ανθεκτικό στη θέρμανση. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει πολλές χρήσεις στη μεταλλουργική βιομηχανία και στην παρασκευή διάφορων προϊόντων.
ΛΕΙΜΩΝIΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Λειμωνίτης είναι η γενική ονομασία που χρησιμοποιείται για τα οξείδια του σιδήρου με καφέ και κίτρινο χρώμα που σχηματίζονται κατά την αποσάθρωση πετρωμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Ανήκουν στην κατηγορία των ορυκτοειδών και χρησιμοποιούνται από τα προϊστορικά χρόνια ως χρωστικές ουσίες.
ΤΟΜΣΟΝΙΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο τομσονίτης αποτελεί μια σειρά ορυκτών της ομάδας των ζεόλιθων που διακρίνεται σε δύο είδη: τον τομσονίτη-Ca και τον τομσονίτη-Sr. Είναι αδύνατον να τους ξεχωρίσει κανείς με γυμνό μάτι, και η μόνη τους διαφορά είναι το κυρίαρχο στοιχείο (ασβέστιο ή στρόντιο) στη χημική τους σύσταση.
ΚΑΟΛΙΝΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο καολίνης ή καολινίτης είναι ένα ορυκτό της αργίλου που σχηματίζεται μέσω της χημικής αποσάθρωσης αργιλοπυριτικών ορυκτών. Συνήθως είναι λευκός ή κίτρινος, αν και μπορεί επίσης να είναι ροζ, πορτοκαλί ή κόκκινος αν περιέχει ίχνη οξειδίου του σιδήρου. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαρτιού, κεραμικών και σαπουνιού.
ΖΟΪΣΙΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο ζοϊσίτης είναι ένα σχετικά σπάνιο στη φύση ορυκτό που εμφανίζεται κατά τις διαδικασίες της γενικής μεταμόρφωσης και της υδροθερμικής εξαλλοίωσης πυριγενών, μεταμορφωμένων και ιζηματογενών πετρωμάτων. Τα δείγματα που είναι διαφανή ή έχουν έντονα χρώματα χρησιμοποιούνται ως πολύτιμοι λίθοι.
ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ
+θήκη 7ης εικοσάδας
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο οψιδιανός ή οψιανός δεν είναι ορυκτό, αλλά ένα πυριγενές πέτρωμα που σχηματίζεται από την απότομη ψύξη την λάβας που έχει αποβληθεί κατά τη διάρκεια μιας πολύ ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης. Το καστανοκόκκινο χρώμα του οψιδιανού μαόνι οφείλεται σε προσμείξεις σιδήρου και μαγνησίου.
ΛΑΒΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Η λάβα είναι το μάγμα που έχει αποβληθεί από το εσωτερικό ενός βραχώδους πλανήτη και έχει φτάσει στην επιφάνεια. Εξέρχεται σε θερμοκρασίες μεταξύ των 800 °C και των 1.200°C. Μπορεί να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις προτού κρυώσει και στερεοποιηθεί. Το ηφαιστειακό πέτρωμα που σχηματίζεται τότε ονομάζεται επίσης λάβα.
ΛΙΓΝΙΤΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο λιγνίτης είναι ένα είδος ορυκτού άνθρακα που ταξινομείται ως οργανικό ιζηματογενές πέτρωμα. Οι γεωλόγοι θεωρούν ότι αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο της εξέλιξης του άνθρακα, ανάμεσα στην τύρφη και τον υπασφαλτούχο γαιάνθρακα. Αποτελεί καύσιμο μέτριας ποιότητας, γιατί έχει χαμηλή θερμογόνο δύναμη.